Thursday, October 29, 2009

Liquorice ice cream / Echt Hollands: Drop ijs!

Dit is echt de hit: drop ijs! Hoe Hollands kun je het maken? Ik heb allemaal hele blije jongetjes in huis nu. Niet zelf verzonnen, was het maar waar, maar gelezen en schaamteloos rechtstreeks gekopieerd van Mangerie. Zij noemde het een succesrecept, ooit hier geproefd en ik kan het alleen maar beamen; gewoon maken dit ijs!

150 gr zachte drop (favoriete smaak, geen suikervrije) of van Melle droptoffees <- jaa!! doen!!
280 gr halfvolle melk
120 gr. slagroom
75 gr. suiker

Drop in kleine stukjes knippen met een schaar (of snijden met een mesje) en onder voortdurend roeren laten oplossen in de melk in een pannetje boven laag-middelhoog vuur.
Het ziet eruit alsof het een beetje schift maar de drop lost niet volledig op in de melk, komt allemaal goed straks! Laat het dropmengsel afkoelen in de koelkast.
Slagroom met de suiker stijfkloppen en door het dropmengsel spatelen.
In je ijsmachine doen en volgens de gebruiksaanwijzing ijs van draaien. Overdoen in een geschikte diepvriesbak en nog een nachtje laten opstijven in de vriezer. Dit ijs blijft tamelijk zacht en keurig schepbaar rechtstreeks vanuit de vriezer. Het smelt dus ook behoorlijk snel, scheppen en opeten dus.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dutch Liquorice Ice cream (yes really!)

Never knew it could be done until I had my first taste of a similar flavour in Sweden! Vanilla ice cream popsicle coated by a greyish-black liquorice ice.... So good! Ice cream is not something I normally crave but I walked the boys happily to the store during that holiday, want some ice cream boys? Inge over at Mangerie hunted down a recipe for liquorice ice and I love it! Moreover the boys are crazy about it as well. And the best thing is: it's so easy to make at home.

Recipe couldn't be simpler:

150 gr soft sweet liquorice (your favorite or liqourice flavored toffee)
280 gr low fat milk
120 gr. double cream
75 gr. sugar

Cut the liquorice in small pieves (or snip with scissors) and combine them with the milk in a small saucepan. Heat on low-medium and stir while the liquorice melts and combines with the milk. (looks a bit curdly but all will be well in the end) Let cool in the fridge. Once cold, whisk cream with the sugar and mix with liquorice mixture.
Proceed and follow the directions of your ice cream maker. Transfer to a suitable container and freeze overnight. This ice cream will stay soft-ish but nevertheless very delicious! Scoop and enjoy right away!

20 comments:

  1. Boston University students created a bakeware product (for muffins/cupcakes).

    Please take a 4 minute survey and give us feedback for class!

    http://bumanagement.qualtrics.com//SE?SID=SV_bKJhGDsoowAm6RC&SVID=Prod

    ReplyDelete
  2. Ja lekker hè dropijs... mmm ik krijg er gewoon zin in, zelfs met mijn verkoudheid, maar drop is toch goed voor de keel zeggen ze, dus aanvalluh!

    ReplyDelete
  3. Wow, I never would have thought to make licorice ice cream - what a great idea!

    ReplyDelete
  4. Ik heb hem meteen aan mijn "to-do" lijstje toegevoegd :-)

    ReplyDelete
  5. Sounds interesting. I've never had licorice ice cream yet.

    ReplyDelete
  6. the color is so pretty! very interesting and easy recipe.

    ReplyDelete
  7. Actually, it sounds fabulous! Thanks!

    ReplyDelete
  8. That is elegant looking ice cream! Too bad I'm not a licorice fan. Love your photos!

    ReplyDelete
  9. My man's parents LOVE drop. I am going to try this for them next time they visit for dinner! :-)

    ReplyDelete
  10. No way!!!! You're so creative. This actually sounds pretty good. I LOVE drop!

    ReplyDelete
  11. Ok, sorry to say I am not a licorice fan but this is stunning! Gorgeous and so intriguing! Very cool!

    ReplyDelete
  12. Gorgeous! This would have been a perfectly stunning Halloween dessert.I am not crazy about licorice but I love the styling!

    ReplyDelete
  13. MMMMMmmmmmmm...dat lijkt me lekker!!
    Al vind ik de kleur iets minder.

    Een beetje apart!!

    Groetjes Thea

    ReplyDelete
  14. I know licorice is not for the faint of heart ;) especially when you didn't grow up with it. However, the licorice used is a sweet almost candy like kind so maybe it's not so bad after all... Yes it would be fun for Halloween!

    Thea, het kleurtje is misschien een beetje vreemd maar op een of andere manier ziet het er in het echt best elegant/exclusief uit. (Alhoewel het de jongens hier niets uitmaakt haha)

    ReplyDelete
  15. Wow, this really takes the cake for interesting ice cream flavors! Very intriguing, to say the least. I imagine anyone who loves ice cream and also loves licorice would be thrilled to stumble upon this recipe!

    :) Jane

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Oh, súper dat jij 'm ook hebt gemaakt met droptoffees. GOED is 'ie, hè?! Krijg er nu alweer zin in! Voel me overigens vereerd dat er überhaupt van mij gejat kàn worden.

    ReplyDelete
  18. Nu ben ik bang! I always say that to love drop, you have to be born dutch...which I'm not. OK, kudos for trying! A bit of salt may not be bad at all :-)

    ReplyDelete
  19. great idea for a tasty treat. This works well, but, try adding salmiak powder for added love

    ReplyDelete
  20. Simmos Ice Cream shop has been selling this for years, my favourite, now I can make it at home, jummy

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.