Sunday, August 02, 2009

Retro koken; paddestoelen toast

(prachige foto; niet van mij maar van "de wereld van de Paddestoelen")
Mijn oudste zoon is nu zo ver dat hij af en toe, na schooltijd, met een groep de stad in gaat. Sjonge.
Ik weet niet wat zij doen maar vroeger, heel lang geleden toen ik nog uit school de stad in ging, was dit iets wat je kon bestellen in het cafeetje waar we regelmatig kwamen. (Als we genoeg hadden van de uiensoep in 't Sand of de koffie en 't versgeperst sap in de Paarlaarsteeg).

Hapje brood, hapje paddestoelen:

goede olijfolie
bakje gemengde paddenstoelen, schoongeborsteld
2 tenen knoflook, de ene gepeld en fijngehakt, de andere gehalveerd
verse tijm
verse peterselie
zout en peper uit de molen
snufje chili peper (of van die halfgedroogde vlokjes rode peper die je even krummelt),
een klontje boter
vers citroensap
sneetjes lekker -boeren-brood

Zet een flinke koekenpan op het vuur en giet er een scheutje olijfolie in. De pan moet zo groot zijn dat de paddestoelen er in 1 laag in passen. De grote paddestoelen snijden, de kleintjes kunnen evt heel worden gelaten. Doe ze allemaal in de pan en hussel goed, zodat alle paddenstoelen met een filmpje olie bedekt worden. Voeg de gehakte teen knoflook en de verse kruiden toe en schud de pan nog eens. Breng het mengsel op smaak met een snufje zout en wat meer peper en bak dit een paar minuten op laag vuur. Als het mengsel te droog wordt moet je er nog een beetje olie bij gieten.

Voeg als de paddenstoelen na 3 tot 4 minuten een beetje kleur beginnen te krijgen, de boter toe en voor extra smaak een heel ietsie pietsie citroensap, nog even opschudden..
Voor een lekker sausje (niet veel maar net genoeg om de paddestoeltjes te omhullen) doe je 2 of 3 eetlepels water in de pan. Eventueel kun je het water vervangen door dat restje creme fraiche wat je nog in de koelkast hebt staan of een scheutje room.
Laat alles nog even pruttelen tot de saus mooi lobbig wordt. Rooster het brood en wrijf de bovenkant in met de snijkant van de gehalveerde teen knoflook.
Simpelweg het brood op het bord en een schep paddestoelen er bovenop. Zo lekker!

4 comments:

 1. Those are pretty wild mushrooms! I guess they are edible, I wish I was able to distinguish edible from not in the wild.

  ReplyDelete
 2. Dat klinkt lekker. Ik vind bijna alles met paddestoelen lekker.

  ReplyDelete
 3. Klinkt inderdaad zeer lekker, maar hoeveelheden, en dat is nu juist wat een mens wilt wilt weten als hij/zij naar een recept op zoek is, staan er niet bij. Een "bakje" gemengde paddestoelen, wat is dat? Zo'n kleintje van 100 gram? een van 250 gram? één van 500 gram? Hoeveel sneden brook voor die hoeveelheid champignons? Etcetera...

  ReplyDelete
 4. Hoi Hannes welkom! Tsja hoeveelheden... normaal gesproken probeer ik erg precies te zijn in mijn recepten (zeker bakrecepten) maar dit?
  Als jij 300 gram paddestoelen die over 1 boterham tuimelen het allerlekkerst vindt dan doe je dat zo, en dan zul je ook snel tot de ontdekking komen dat je misschien iets meer boter, peper en zout moet nemen voor die hoeveelheid.
  Aan de andere kant zijn er mensen die het wat zuiniger aan moeten doen en dezelfde hoeveelheid paddestoelen verdelen over 6 boterhammen, ook hartstikke prima. Dit is gewoon een jeugdherinnering, het is heel lekker en ook zo simpel dat je als je weleens een pan in je handen hebt gehad dit zo maar moet kunnen maken dunkt me. Geloof me, er kan niets fout gaan. (wel even het gas aansteken onder dat pannetje, ik zou zeggen middelhoog vuur ;-))

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.