(maakt 2 broden, of 1 giga-brood)
770 gr bloem
1.1/2 ts gist
3 el suiker
1.1/2 tl zout
115 gr. zachte boter
250 ml warm water
snufje saffraanpoeder of saffraandraadjes
2 eieren (medium)
1 ei gesplitst: wit in het deeg, eigeel voor afglanzen
maanzaad (ik heb hier nigella zaadjes gebruikt)
- Laat de saffraandraadjes ong. 10 minuten in het warme water weken. Zeef de draadjes eruit. Óf in het geval je saffraanpoeder gebruikt, dit oplossen in het warme water.
Meng 180 gram van de bloem in een grote kom (mixer met k-klopper) samen met suiker, zout, en gist. - Voeg hier de zachte boter aan toe en klop dit samen met het saffraanwater in ongeveer 2 minuten tot een "beslag".
- Vervolgens voeg je aan dit mengsel de 2 hele eieren toe en het eiwit. (Het geel blijft bewaard om de bovenkant van het gerezen brood mee te bestrijken). Ong. een 1/2 cup bloem erbij (70 gram) en nogmaals 2 minuten flink kloppen.
- Nu de rest van de bloem toevoegen en met de hand of in de mixer kneden tot een soepel en samenhangend deeg dat van de kom loslaat. Het deeg zal wat zwaar aandoen vanwege de boter maar laat zich gewillig tot een zacht en elastisch deeg kneden. Ik vind het zelf prettig om de laatste paar minuten met de hand te kneden (of te "slaan"). Eventueel kun je na een minuut of 6 kneden het deeg even laten rusten (ong. 10 minuten), daarna nog even een paar slagen met de hand en dan is het klaar voor de eerste rijs.
- Rijzen tot dubbele omvang, dan verdelen in 1/3 en 2/3. Beide delen worden gevlochten en zullen straks op elkaar worden gezet. Dus: verdeel elk stuk deeg in drie bolletjes van gelijk gewicht, rol deze uit tot strengen van gelijke lengte en vlecht met telkens 3 strengen.
! Ook hier; als het langer rollen van de strengen wat moeilijk gaat, rol elke streng eerst tot halve lengte en begin dan weer met de eerste streng om verder uit te rollen tot de gewenste lengte. Tegen de tijd dat je de eerste streng weer moet rollen is het deeg wat soepeler geworden en makkelijker te bewerken. Het is prettig om de bovenkant van de vlecht te verzwaren met een gewicht.
- Klop de dooier los met 1 tl water en bestrijk eerst de grote vlecht, bestrooi met maanzaad. Herhaal dit voor de kleinere vlecht. Plaats de kleine vlecht bovenop de grote vlecht en duw de uiteinden onder. Laat afgedekt rijzen tot ongeveer dubbel volume.
- Afbakken op 200C, ong. 20-25 minuten
You clever braider you! with six strands..wow. and you don't even have girl on who's (whoms???) hair you can practise, VERY GOOD. I love your twist with the cocoa and cinnamon. And I agree...they'll be baked more often here too!
ReplyDeleteLien-whose (I think)
ReplyDeleteKaren, OK you flattened me completely with these wonderful breads and braids, could you come here do it again please!
I have not gotten around to braiding anything except for that DAnish Braid! But your braids are looking wonderful and challah is something I need to push myself to try.
ReplyDeleteI'll bet the enormous Challah still tasted wonderful. I love how creative you got with the flavors and styling of your loaves. You are a true Bread Baking Babe!
ReplyDeleteMost Wow!!
ReplyDeleteLove that chocolate cinnamon! Man I just love the rules we have - there are no rules babes!!
Wonderful!
These look wonderful and incredibly creative! What fun...I can't wait!!
ReplyDeleteI am completely stunned -- what beautiful breads!
ReplyDeleteDefinitely WOW! They all look great and your multi colored one is so pretty.
ReplyDeleteLooking great , made perfect and the choice of ingrediënts...CHOCOLAT .
ReplyDeleteI'll hurry into my kitchen now, thanks !
We haven't made challah in a long time! It's quite a beautiful bread.
ReplyDeleteI love your two-tone loaf! What a great idea. You have given some great inspiration on how to play with this recipe. Lovely bread.
ReplyDeleteoh those are a beautiful color! lovely!
ReplyDelete