My latest DB Challenge had a rebellious streak hidden between the layers...I decided to substitute the buttercream for a Pistachio flavoured Crème Anglaise. It became the hit of the day, a nice mellow flavour and we loved the color. Since so many of you asked how, here is the recipe:
100 gr. shelled unsalted pistachio nuts
6 egg yolks
125 gr sugar
500 ml milk
(I think you can double the amount of pistachio for more intense flavour).
- Rub and pound the pistachio nuts to a paste, using a mortar and pestle. I think it would work in a food processor too, but I would add a part of the sugar (or 1 tbs flour) together with the nuts to avoid the nuts going oily.
- In a separate bowl, whisk together yolks with 1/3 of the sugar until light yellow.
- Put milk and rest of the sugar in a heavy bottomed pot, stir and bring mixture to a soft boil. Slowly pour a little of the hot milk on the yolks and the sugar in the bowl whisking constantly. Gradually add the rest of the milk, continue stirring!
- Once all of the milk is added, return mixture to same saucepan. Sitr over medium-low heat until custard thickens, you keep stirring with a wooden spoon. Aim for 80C on your thermometer, about 2-3 minutes (do not boil!) or looking at your spoon and the bottom of the pan: the spoon should make a track on the bottom that will not fill immediately. (leaves path on back of spoon when finger is drawn across).
- Off the heat, pour a third of the mixture onto the pistachio paste and whisk. Tip this mixture back into the pan again and mix.
- Now, instead of sieving, you can transfer the custard to a blender/food processor and mix for approx. 3 minutes until you have a smooth silky custard.
- Cool quickly using an ice bath, stir every once in a while to prevent a sking forming.
- Cover with plastic wrap and refrigerate for up to two days.
======================
De pistache crème die ik gebruikt heb in de Daring Baker's Challenge van Mei;
100 tot 200 gram gepelde pistachio nootjes, ongezouten
6 eidooiers (m)
125 gr basterdsuiker
1/2 liter melk
- Nootjes in een vijzel wrijven tot een pasta.
Eidooiers in een kom mengen met 1/3 van de suiker en mixen tot het een luchtige lichtgele massa is.
Melk en de resterende suiker in een steelpan boven matig vuur verhitten tot het bijna kookt. Al roerend heel geleidelijk aan de melk in een straaltje toevoegen aan de eidooiers. Als alle melk toegevoegd is kan het mengsel weer terug in de pan.
Langzaam verhitten tot 80C, regelmatig roeren met een houten lepel tot het mengsel een dikke vla wordt, (2 a 3 minuten) Niet laten koken! Het is klaar wanneer je lepel een spoor achterlaat op de bodem van de pan, of, wanneer je met je vinger op de achterkant van je lepel een streep kunt trekken dat niet dicht loopt.
Schenk een derde van de vla op de pistachepasta en roer goed door met een garde. Voeg dit mengsel toe aan de resterende vla in de pan. Giet de vla in een blender of keukenmachine en draai ong. 3 minuten tot een heel gladde vla.
Koel zo snel mogelijk, evt. in een ijsbad. Blijf zo nu en dan roeren om te voorkomen dat er een vel op de vla komt. Kan goed afgedekt 2 dagen bewaard worden in de koelkast.
Ah those rebellious streaks!! They are the best!
ReplyDeleteOh, thank you, and your opera cake looks lovely!
ReplyDeleteWhat an ingenious idea - who would have thought pistachios could be so versatile.
ReplyDeleteWhat a stunning color!
ReplyDeletePetje af , Baking.
ReplyDeleteWat een lef om aan zulke dingen alleen al te beginnen. En dan met zulk resultaat !!!!Je durft echt .
The Pistachio flavoured Crème Anglaise sounds delicious! I love that picture!
ReplyDeleteShari@Whisk: a food blog
oh that sounds good. Bookmarking this. I have a friend who adores pistachios and she has a birthday coming up.
ReplyDeleteWhat a terrific, unique idea! I love it :)
ReplyDeleteOh my.
ReplyDeleteThis looks and reads amazing. Yummy yummy yummy.
j
I love this flavor for pastry cream! Great job!
ReplyDelete