(scroll down for English!)
Bij gebrek aan een andere naam noem ik het boter, een rins-zoet smeersel, uitstekend op een simpele geroosterde boterham of een beschuitje maar ook erg lekker door de yoghurt. Het perfecte tussenlaagje -of toplaagje- voor cakes, kortom, gewoon een keer maken.
Ondanks dat er dingen in voorkomen zoals au bain marie, evt een thermometer en rauwe eieren is het echt niet zo eng als het klinkt. Geloof me nu maar.
Bloed sinasappel Curd
190 gr suiker
4 eieren (m)
200 ml sap totaal (sap van 1 citroen, aangevuld met sap van ca 4 bloedsinasappels)
rasp van 2 citroenen
190 gr boter op kamertemperatuur
optioneel: 1 tl oranjebloesemwater en een paar druppels sinasappel extract
Vul een grote pan met water en breng dat aan de kook. In een metalen kom die precies in de pan past (en dus net met zijn onderkantje boven dat kokende water hangt) meng je de suiker met de citroenrasp. Daar voeg je de eieren aan toe, terwijl je met de garde gaat roeren. Voeg nu het sap toe. Blijven kloppen, flinke bewegingen, dit mengsel moet echt in actie blijven.
Als je een thermometer hebt, blijf je kloppen totdat het mengsel een temperatuur van 82C bereikt. (Pasteurisatie) Heb je geen thermometer, dan blijf je kloppen en kijken naar je garde, het mengsel wordt dikker en op een bepaald moment zie je dat je garde sporen achterlaat in de crème. (De draden van de garde laten streepjes zien).
Als dat punt bereikt is mag de kom van de pan en ga je van het vuur af de crème zeven door een fijnmazige zeef om alle citrus sliertjes kwijt te raken. Nu kan de crème in een blender en al draaiend voeg je in blokjes de boter toe. Flinke poos laten draaien -zo'n 3-5 minuten-, en in schone droge potten overdoen. Goed afsluiten en in de koelkast bewaren. Waarschijnlijk kun je hetzelfde effect bereiken met een keukenmachine of een staafmixer maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.
Variaties op een thema: uiteraard met citroen, limoen of bijv. cranberries is ook erg lekker.
Blood Orange Curd
190 gr sugar
4 eggs (m)
3/4 cup (200 ml) juice combined (fresh juice from 1 lemon, plus fresh blood orange juice)
zest 2 lemons (or zest from 4 blood oranges, I liked the tarter lemon for this)
190 gr butter, roomtemperature
optional: 1 ts orange blossom water, a few drops orange extract
This is adapted from an adaption etc., you know how things go, we are all but a few recipes away from someone famous; Tanna pointed me in this direction (granted, I needed multiple pointers to finally do it, she has made some with cranberries, lemon and lime) but eventually I summoned enough courage to finally do it. And you know what? It's easy! This recipe comes via Pierre Hermé through Dorie Greenspan to Tanna and now me. How's that for namedropping and eh, connections?
Basically I did what she told me to do, using a little less sugar and a little less butter. Use your biggest pan, fill halfway with water and bring it to a boil. Find a bowl that fits in that pan just right, bottom almost touching the boiling water, and combine sugar and zest, pushing this around with a spoon to infuse the sugar with the lemon fragrance. Add the whole eggs and start whisking. Add the juices and keep that whisk going. Move it!
Keep the mixture above that boiling water until the temperature reaches 180F/82C -which is on my thermometer "pasteurize" so don't worry about the eggs). Remove from the heat at that point. A tell tale sign is when your whisk leaves traces/marks in the thickened cream. Sieve trough a metal fine-meshed sieve, with a little help from the whisk it's easy to get rid of the zest.
Now, pour in a blender and add the butter in chunks while running it on medium speed. Continue for 3-5 minutes. The cream is sufficiently thickened but still warm so it will firm up nicely in the fridge. Use clean dry glass jars with a lid and keep in the fridge. This creamy curd is a huge success in our family! I will make this more often from now on. Love it!
Lovely color, it looks delicious!
ReplyDeleteWow, wat een kleurencombi !!!
ReplyDeleteZiet er schitterend maar mierzoet uit. Of is dat alleen het kleurtje ?
Het zoete valt heel erg mee, net wanneer je denkt hmm zoet, komt het friszure van de citroen naar boven. Jeweetwel, dat je wangen een beetje naar binnen trekken...
ReplyDeleteDelicious! I've not thought to use blood oranges in a curd!
ReplyDeleteWow dat ziet er even indrukwekkend uit! Fantastisch die kleur (ik vond die groene kleur bij tanna ook al zo mooi). Ik moet altijd nog een keer beginnen met lemoncurd.. treuzel die ik ben, of zal ik gewoon al die stappen overslaan en meteen hiermee beginnen... lijkt me echt heerlijk!
ReplyDeletethat is so pretty! I want to layer it with angel cake immediately!
ReplyDeleteha grappig, ik had bij de bioboer net bloedsinaasjes besteld.
ReplyDeleteIk weet wat me te doen staat nu :-)
Yea for you! This would be a lovely filling for a cake. :0) And what a pretty picture.
ReplyDeleteI love, love, love blood orange anything!
ReplyDeleteAnd the best part is mon mari hates them...so it's always all mine!
Now, to find the oranges...
Oh, this looks so lovely. I have a kilo of blood oranges arriving with my veg box this week and hadn't yet thought of something to do with them. Last time I used rosewater with my blood oranges but i like the sound of the orange flower water, too...
ReplyDelete