Friday, January 19, 2007

Worteltjestaart en SAS-dag

Komt een konijn bij de bakker en vraagt: heeft u ook worteltjestaart...?

Stel dat één van uw basisschool kinderen thuiskomt met deze mop dan weet u alvast wat u moet antwoorden: ja, lekker!

Recept:
4 eieren
300 ml plantaardige olie (ik heb half en half appelmoes en olie gebruikt)
2 tl vanille extract
300 gr suiker

240 gr cake meel
1.1/2 tl bakpoeder
2 tl baking soda (natrium bicarbonaat=dubbelkoolzure soda*)
1 tl zout
1/2 el kaneel

250 gr geraspte worteltjes

80 gr geraspte kokosnoot**
100 gr walnoten in stukjes**
150 gr ananas uit blik, fijngesneden**

Eieren mixen in een grote kom, terwijl je blijft mixen giet je langzaam de olie/appelmoes erbij. Dan in gedeeltes de suiker en vanille erbij. Blijf kloppen tot het mengsel licht van kleur wordt, het wordt nu dikker en schuimig, en neemt toe in volume. Afhankelijk van je mixer kan dit best even duren....

In een andere kom alle droge ingredienten even met een garde door elkaar roeren zodat alles goed gemengd is. De inhoud van deze kom gaat bij het eimengsel. (Je mag nu echt stoppen met mixen), pak een stevige lepel en roer door elkaar tot een smeuïg geheel.

Wortels, en jouw keuze aan toevoegingen doorroeren. Dit dikke beslag kan nu vervolgens in de vorm gegoten worden. Let op: het is echt véél beslag. Ik maak hiervan óf een grote vierkante springvorm, óf een normale maat cakevorm plus brownievorm. Kijk even wat je prettig vindt, de normale regels voor cakebeslag gelden ook hier, vullen voor 3/4. Misschien vind je het leuk om, naast 1 cake, nog wat muffins erbij te maken. Kan allemaal.

Bakken in een voorverwarmde oven op 165C, tja voor hoe lang? Dat ligt helemaal aan de vorm die je gebruikt. Houd voor de grote vierkante bakvorm 45-50 minuten aan. Voor ronde, kleinere springvormen 30-35 minuten. Muffins de gebruikelijke 20-25 minuten. Testen kan altijd, de ouderwetse breinaald of je saté prikker.

Je hebt nog nooit worteltjestaart gegeten, kent alleen de mop, bent een beetje bang voor de reacties en eigenlijk wil je weten hoe dat nou smaakt, zo'n worteltjestaart?
Echt erg lekker! Qua uiterlijk een beetje kruidkoek-achtig, maar waar een kruidkoek vaak vast en massief is, is deze luchtig en smeuïg. Zo'n cake die ergens op tafel staat, en waar je stukjes vanaf blijft snijden....nog eentje en nog eentje...

* baking soda kun je kopen bij de apotheek o.a. van het merk Gimborn in een groen kartonnen doosje, vraag naar dubbelkoolzure soda/zuiveringszout/natrium bicarbonaat.
** Qua toevoegingen kun je alle kanten op, de laatste keer heb ik alles erin gegooid: én chocolate chips én walnoten én ananas én kokosrasp ... Lekker!!

Voor het geval je op dieet bent, dan heb je toevallig toch vandaag gewoon een SAS-dag?
(Schijt Aan Sonja)

1 comment:

  1. Een BAB - dag , dus.
    Bakken Als Baking.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.