Thursday, September 21, 2006

Pasta maken (2)

Adem in......adem uit.....
Joepie ik heb een pasta machine die past op mijn Kenwood standmixer!
Nou, dat klinkt niet gek he?

Leek me zo leuk, mijn eigen pasta maken, en dan niet van die vellen die je kunt snijden in slierten maar van die leuke vormpjes. Kijk, ik dacht zo: die vellen, nah, die kan ik zelf ook wel maken, en snijden lukt ook nog wel (dus niet maar dat doet er verder niet toe) maar die vormpjes dat red je noooooit. Dus van de categorie pasta-apparaten doet u mij maar zo'n uit-druk-ding. Kunnen we tagliatelle maken, holle dikke spaghetti, dunne
spaghetti, geribbelde elleboogjes, smalle lasagnareepjes.... Helemaal geweldig! En dat allemaal in een mum van tijd!
Heb ik hem voor mijn verjaardag gekregen, ik helemaal gelukkig. So far so good. Hartstikke druk dus nog geen tijd gehad, maar gisteren mezelf een vrije dag gegeven en de eerste lading geprobeerd. En de tweede.. De derde..
Wat 'ie doet in een mum van tijd? Een ongegeneerde puinhoop maken van je aanrecht, je vloer, je complete keuken. Maar dat kon ik zelf al. In een mum van tijd. Wat ie niet doet? Pasta maken!!
Maar we hebben gisteren pasta gegeten. Verplicht. Was nog te weinig ook. Worstenbroodje toe. En ik hou helemaal niet van worstebroodjes.

Dus vandaag...je voelt hem al komen, ik ben redelijk koppig, een nieuwe poging. Spinazie pasta. Want dat was ook één van die dingen die ik al helemaal voor me zag. Allemaal leuke smaakjes toevoegen, ik had zelfs al iets bedacht met kaneel en suiker, of chocola...
Dat overkomt me overigens regelmatig, bij projecten. Dan zie ik het eindresultaat al helemaal voor me maar vergeet ik voor het gemak de tussenliggende frustraties stappen. Och, zo hebben we allemaal wat, toch? Toch? Zeg nou ja.
Ten eerste krijg ik het deeg niet goed. Ten tweede heb ik een ernstig gebrek aan een extra paar handen (is in mijn leven een terugkerend probleem, begonnen met geboorte tweeling), ten derde heb ik het hele net afgezocht naar recepten en ervaringen, kom ik er nu achter dat zelfs op het immer juichende
Kitchen Aid forum men op zijn zachtst gezegd niet enthousiast is over dit apparaat. (KA heeft vrijwel exact dezelfde pasta-molen).
Zucht
Wat nu? Zou de Harense Smid hem nog terug willen hebben? Inclusief vastgekoekte spinaziestukjes? En dat ik hem dan misschien om kan ruilen voor een
pasta-roller? Zou dat dan wel werken? Dáár zijn ze wel enthousiast over op het net. Of gaan jullie me helpen met hét recept, dat het dan wel lukt. En ik weer rustig kan slapen enzo? Want weet je, als het werkt heb je dus in een mum van tijd pasta....is toch leuk. Iemand ervaring? Moet het deeg soepel, of juist niet?

3 comments:

 1. Eigenlijk vind ik het er op de foto prima uitzien. Maar ja, je was wijs genoeg om niet je keukenpuinhoop te publiceren , dus zeg ik voorlopig niks...Er bestaan ook boeken over zelf pasta maken.Heb er één .Geef ik je te raden wat die voor advies geeft bij die pasta-spuit dingen...lees vooral de veiligheidsmaatregelen door van uw machine en volg voor het maken van het deeg vooral de aanwijzingen van de gebruiksaanwijzigingen. Goh, was jij vast ook al op gekomen.
  Verder eieren op kamertemperatuur en kneden op een niet te koude ondergrond.Dan "maak het deeg en laat het in folie rusten ". Mag jij dan ook?Rusten bedoel ik ?Snijdt de vormpjes op gewenste lengte af met een scherp mes .Als ze plakken , met bloem bestuiven.En voor het koken 1 uur laten drogen.
  Maar een recept...en een hoofdstuk "wat als het fout gaat "??? Sorry. Wèl een recept voor chocolade lintpasta met sinaasappel....oefen je dus nog even goed door??? Sterkte !

  ReplyDelete
 2. Hoi Karen, ach dat gaat echt over die eerste frustratie hoor. en ik kan het weten want ik heb ook zo'n pasta-molen op mijn kenwood. Alleen wel dat andere model van metaal, maar veel verschil kan dat niet maken. Ik zie dat je in de vulschacht grote klonten hebt zitten..dat kan bij mij niet. Het deeg moet bestaan uit erwt/hazelnoot grote klontjes die je als je ze met je vingers aan elkaar drukt vastkleven. Zeg maar een soort kruimeldeeg. Je kunt dat het makkelijkste maken met de paddle (0f met de foodprocessor) net zoals je kruimeldeeg maakt eigenlijk. Die "kruimels" gaan dan in de schacht en zo gaan ze makkelijker in de vorm, wel af en toe aanstampen. Ik zet een stoel eronder met een dienblad voorzien van bebloemde theedoek en daar vallen dan de vormpjes op. Voor sliertige pasta...ja dat ging iets lastiger omdat de bovenste slierten bij het naar buiten komen vastplakken aan de onderste. daar moet je dus je hand een beetje tussen houden en ze zo los van elkaar naar buiten begeleiden....snap je een beetje wat ik bedoel? En dan ook een idem dienblad eronder. draai de sliertjen in nestjes met wat bloem erbij en leg ze zo weg. Of hang ze op een stok, een wasrek of een pastarek te drogen. je kunt deze pasta ook heel goed invriezen en zo bevroren in de pan met kokend water gooien.
  Je kunt gewoon bloem gebruiken of half bloem/half semolina. Helemaal semolina is snel te droog voor die vormpjes, dan moet je eerst vaker oefenen vrees ik.
  het basisrecept is 100 % bloem/ 50% ei. maar het hangt natuurlijk weer van je bloem enzo af, dus kijk vooral naar de korrelstructuur.
  Ik hoop dat je wat wijzer geworden bent van dit verhaal, anders mail je me maar! Volhouden hoor, gedroogde pasta is lekker, maar verse is nog lekkerder. En je moet er altijd veel meer van maken dan je van gedroogde gewend bent, want ze verslinden het meestal razendsnel!!! Gewoon meer maken (als het een keer lukt), dan hoef je niet meer aan de worstebroodjes!
  Die rollers zijn ook geweldig trouwens! dan moet je dus wel weer een deegklomp maken (en laten rusten). Heel anders als die vormpjes. maar dat komt later wel!
  heel veel succes

  ReplyDelete
 3. Oh Lien, wat ben ik blij met je! Tjonge, ga ik jou even pesten met mailtjes over hoe en wat en waarom...
  Die bollen in die trechter waren een uiting van frustratie, zo stond dat ding namelijk ook op het plaatje van de doos en ik was er inmiddels achter dat dát nou net niet kon! Stomme fotograaf! Ik heb ze er na de foto weer lekker uit zitten pulken...
  Leuk joh, pasta maken grrrrr
  Maar het zal me lukken! Bedankt voor je info alvast. Geeft de burger moed.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.